TE MOOI OM WAAR TE ZIJN

fietseric

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Kent u die uitdrukking?
De jongedame die voor €35 een oude fiets van een vriendin had overgenomen en bij het eerste ritje al een lekke band kreeg, vond het maar gek dat ik arbeidsloon rekende voor het vervangen van haar binnen- en buitenband. In eerste instantie wilde zij ook dat ik een standaard èn een achterspatbord op het brik plaatste. Ik maakte een prijsopgave, waarbij ik haar voor het plaatsen van de standaard en het spatbord met het arbeidsloon al matste.
“Arbeidsloon? Waarom moet ik dat betalen?” Vroeg de studente verwonderd.

Ik voelde me vereerd dat zij haar eerste college door mij liet geven.
“Omdat ik er de tijd van mijn baas in steek en die moet mij daarvan mijn salaris betalen, mevrouw. En daar betaal ik dan weer de hypotheek van.” Antwoordde ik droogjes. Ze stond werkelijk perplex.
“Dat is toch gratis?” Vroeg ze.
“Nee mevrouw, ik werk niet gratis vijf dagen in de week.”
“Nou, ik ken een fietsenmaker die het gratis doet.”
Te mooi om waar te zijn dus.
“Niets in het leven is gratis, mevrouw. Dus u denkt dat die meneer vanavond thuiskomt en tegen zijn vrouw zegt: Zo schat, ik heb weer lekker niets verdiend vandaag.”
“Nou, dan kost die reparatie het dubbele van wat ik voor die die fiets heb betaald. Dat gaan we niet doen.”

“Wat u wilt.” Ik klikte op de knop ‘werkbon annuleren’.
“Ziet u die al die fietsen daar staan?” Vroeg ik vriendelijk glimlachend. “Die zijn van klanten. Wat denkt u, dat die allemaal hun fiets hierheen brengen terwijl er verderop in de straat een gratis fietsenmaker zit?”
Daar moest ze even over nadenken. Dan pakte ze haar fiets en vertrok.
“Sorry voor de tijdverspilling.” Zei ze nog. Dat dan weer wel.

work-for-free