DE FIETS ALS ALTERNATIEF

fietseric

In de regionale krant vanmorgen pagina’s vol over het fileleed in Nederland en dat de fiets voor afstanden tot 15 Km een prima alternatief is. Het is namelijk drama op de Nederlandse autowegen en er wordt naarstig gezocht naar oplossingen om al die auto’s snel genoeg van A naar B te kunnen laten rijden. Ik moet zeggen dat ik zelf nog maar weinig in de auto rijd. Sterker nog, mijn auto heb ik vorig jaar verkocht. Heel af en toe, als de afstand te groot is en er blaadjes op de spoorrails liggen, pak ik het autootje van mijn echtgenote.

Gisteravond begon het concert van Waylon in Ahoy om 20:00 uur. Dat betekende dat wij in ons Fiatje Panda om 18:00 uur van huis moesten vertrekken. Twee uur reistijd van Zaanstad naar Rotterdam, dat moet te doen zijn dachten wij. Helaas, het is niet gelukt. Een hoop stress en 2:20 uur later stonden wij voor de deur van Ahoy.
Serieus mensen, een vijfbaansweg die helemaal vast staat. Niet vanwege een ongeluk, maar vanwege baantje wisselen en op- en afritten. Het was tot Den Haag één lange stoet constant remmende auto’s. Na Den Haag wordt het wat rustiger en is het redelijk te doen. Gaan die mensen nou elke dag in die ellende staan te rijden?

De fiets is inderdaad een prima suggestie voor woon-werkverkeer. Ik durf zelfs te zeggen voor afstanden tot 20 Km. Om van automobilisten fietsers te maken heb je echter meer nodig dan ‘het is gezond’ en ‘je hebt nooit file’ en ‘minder stress’. Fietsen, al dan niet elektrisch, is ook lichamelijk inspannen.
Al kun je je hele leven lang al fietsen, naar je werk fietsen moet je leren. Ten eerste moet je leren jezelf door weer en wind te laten rijden. Dat is eigenlijk niet zo erg, je moet alleen die eerste vijf minuten van tegenwind en regen even ‘doorkomen’. Dat vergt alleen wilskracht en doorzettingsvermogen. Daarna ga je ervoor.
Je moet echter ook defensief leren rijden. Je moet ver vooruit kunnen kijken en denken. Die auto, heeft hij mij gezien? En heeft hij gezien dat hij mij voorrang zou moeten verlenen?
Je moet niet twijfelend rijden, dat zorgt voor onveilige situaties. Je moet echter ook niet in volle vaart aankomen rijden en ervan uit gaan dat die auto doet wat hij hoort te doen; stoppen voor die fietser. Je moet tegenovergesteld denken. Jij bent nu niet meer de automobilist, maar de fietser. Jij moet nu oppassen voor die ander.

Fietspad Bilderdijkstraat, Amsterdam. (Foto Fietsersbond Amsterdam)
Fietspad Bilderdijkstraat, Amsterdam. Genomen op het beste stuk en op het rustigste moment van de dag. (Foto Fietsersbond Amsterdam)

Tenslotte, als gemeentebesturen willen dat forenzen meer de fiets pakken, dan moet er wel wat muntjes gespendeerd worden. Aan een extra fietspont in de spitsuren op diverse plekken (Hempont, pont Buitenhuizen e.d.). Een brug aan de andere kant van Zaandam is geen alternatief voor de forens die niet naar Amsterdam noord fietst.
En muntjes voor de binnenstedelijke infrastructuur. Voor veiligheid en comfort. Want oh, oh, oh, wat is het toch druk op de A10 en de wegen er naartoe, maar hebben burgemeesters en wethouders al eens geprobeerd om door Zaanse straten en over Amsterdamse fietspaden te fietsen? Het beste alternatief voor het fileprobleem is daar namelijk ook een hele uitdaging.

Zet hem op bestuurders, maak bestuurders blij.